Słodkość z karmelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodziutkie karmelowe szaleństwo z orzechami i czekoladą na cieście pszenno-kukurydziano-owsianym - idealne do czarnej mocnej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:150 g mąki pszennej, 200 g płatków owsianych, 100 g cukru trzcinowego, 20 g mąki kukurydzianej, 200 g miękkiej margaryny, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru waniliowego
    masa kajmakowa: 100 g cukru trzcinowego, 100 g miodu (np. gryczanego, spadziowego), 2 łyżki śmietany, 100 g margaryny lub masła,
    200 g orzechów włoskich, ok.100 g do 150 g czekolady gorzkiej

Słodkość z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki na ciasto mieszamy, ciastem wylepiamy brytfankę, pieczemy w temp. 180 stop, góra-dół przez ok. 25 min. (wkładamy do rozgrzanego piekarnika);
  • 2. w rondelku karmelizujemy cukier, następnie dodajemy miód, śmietanę, margarynę;
  • 3. na upieczonym, lekko przestudzonym cieście wykładamy kawałki orzechów i małe kawałki czekolady, polewamy karmelem; odstawiamy w chłodniejsze miejsce do zastygnięcia;

Porady

To ciasto lepiej pokroić w kawałki, jak tylko karmel zastygnie na cieście. Nie ryzykowałabym dodając do ciasta owoce kandyzowane czy rodzynki, jest wystarczająco słodkie, dlatego ważne, żeby na wierzch wyłożyć gorzką czekoladę, np. 70% - 90% kakao.

Komentarze

Podobne przepisy