Słodko-pikantna potrawka z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Przepis jest w miarę prosty, szybki i co ważne – tani.

  • 60 min

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● 1/2 białej kapusty
    ● 1/2 cebuli
    ● 2 szkl. rosołu (może być z kostki)
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1/3 szkl. śmietany
    ● 1,5 łyżki mąki
    ● szczypta słodkiej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej do smażenia

Słodko-pikantna potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta kroimy w małą
    kostkę. Oprószamy solą
    i pieprzem. Podsmażamy
    na rozgrzanym
    oleju. Dodajemy łyżeczkę
    miodu.
    Chwilę podsmażamy,
    mieszając.
    Przekładamy do
    rondla.
  • 2. Kapustę szatkujemy,
    cebulę siekamy.
    Oprószamy papryką. Podsmażamy na małym
    ogniu. Gdy kapusta puści sok,
    dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy
    do mięsa.
  • 3. Wlewamy rosół i gotujemy
    ok. 7 minut. Dodajemy resztę
    miodu, doprawiamy pieprzem
    i przyprawa uniwersalna. Gotujemy. Śmietanę
    mieszamy z mąką, wlewamy
    do potrawki i zagotowujemy.

Porady

RADY Renaty Wasiłowskiej Pieprzu należy użyć sporo, aby równoważył słodki smak miodu. Można zrezygnować z zagęszczenia potrawki – będzie mniej kaloryczna, a równie smaczna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy