Słodko-ostry makaron w sosie... własnym!

4.49 (180 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na błyskawiczne danie z makaronu, powstały z potrzeby chwili i składników, które akurat miałam w domu. Efekt słodko-ostry, zaskakująco pyszny!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron rurki, kolanka lub świderki: 150 gramów
    - sok pomidorowy (użyłam pikantnego soku Pudliszki - butelka = 300g): 300 gramów
    - kurczak z rosołu (można użyć podsmażonej piersi): 100 gramów
    - serek mascarpone (można zastąpić śmietaną, wtedy dodać więcej brązowego cukru): 70 gramów
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - papryczka jalapeno posiekana: 1 łyżeczka
    - cukier brązowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - tarty parmezan wg uznania: 10 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Sok Dania z makaronem

Słodko-ostry makaron w sosie... własnym! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlewamy sok pomidorowy i drugie tyle przegotowanej wody. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli, mieszamy i kiedy wszystko się zagotuje wrzucamy makaron.
    Gotujemy al dente (zajmie to trochę dłużej niż czas podany na opakowaniu!), w tym czasie makaron powinien wchłonąć większość płynu. Dodajemy serek mascarpone, papryczki jalapenos i brązowy cukier, mieszamy delikatnie aż serek się rozpuści i uzyskamy pomarańczowy sos.
    Dodajemy mięso kurczaka i na wolnym ogniu gotujemy, często mieszając, przez ok. 5 minut.
    Podajemy posypane parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować