Gęsta, słodko pikantna, rozgrzewająca zupa krem, która słodycz zawdzięcza pasternakowi, a pikantność przyprawom.
Składniki:
50 dag pasternaku
20 dag marchwi
20 dag ziemniaków
kilkucentymetrowy kawałek pora
2 łyżki klarowanego masła
sól
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka świeżo startego imbiru
ostra lub słodka sproszkowana papryka
sok z cytryny
gęsta śmietana lub jogurt naturalny
Słodko-ostry krem z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił.
Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny.
Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Komentarze