Słodko-ostry krem z pasternaku

0 (0 ocen)

Gęsta, słodko pikantna, rozgrzewająca zupa krem, która słodycz zawdzięcza pasternakowi, a pikantność przyprawom.

Składniki:

  • 50 dag pasternaku
    20 dag marchwi
    20 dag ziemniaków
    kilkucentymetrowy kawałek pora
    2 łyżki klarowanego masła
    sól
    1/2 łyżeczki kurkumy
    łyżeczka świeżo startego imbiru
    ostra lub słodka sproszkowana papryka
    sok z cytryny
    gęsta śmietana lub jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Słodko-ostry krem z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się nie przypalił.
    Obsmażone warzywa zalać taką ilością wody, aby były przykryte. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Dodać imbir i kurkumę, zmiksować. Doprawić do smaku solą, sproszkowaną papryką i sokiem z cytryny.
    Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Pasternak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować