Ten sernik jest dla tych, którzy lubią kwaśne smaki. Owoców w środku jest u mnie sporo, można dodać mniej oczywiście. Polecam spróbować wam zrobić taki serniczek, to ciekawe doznanie smakowe :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 podwoić składniki
Ciasto kruche:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki krupczatki
2 żółtka
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
kilka kropel esencji waniliowej
Masa serowa:
250 g twarogu na sernik
50 g masła
1 żółtko
2 białka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
garść owoców czarnej porzeczki
cukier puder do dekoracji
Słodko - kwaśny sernik z porzeczkami w kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut.
2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam delikatnie wszystko.
3. Ciasto wyjmuje z lodówki, dzielę na dwie połowy i wałkuje na dwa cienkie blaty.
Wykładamy pierwszy blat, wylewam masę serową z owocami, na to wykładam drugi blat z ciasta, lekko go nakłuwam widelcem.
Całość piekę w 180 stop przez około 50-60 minut.
Wystudzony sernik chowam do lodówki na noc, przed podaniem obsypuje cukrem pudrem i dekoruje owocami. Smacznego !!!
Komentarze