Słodko-kwaśny kurczak z ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepisu nauczyłam się od mojej mamy, która często podaje to danie na niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    pierś z kurczaka
    2 torebki ryżu
    puszka ananasa
    1 cebula
    4 łyżki mąki
    olej
    sól
    2 łyźeczki papryki słodkiej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko-kwaśny kurczak z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki podzielić na dwie części, pierś pokroić na kawałki ok.3-4 cm. Sól wymieszać z mąką, obtoczyć kawałki kurczaka i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Przełożyć do garnka o grubym dnie.

  • 2. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, podsypać mąką pozostałą z obtaczania, smażyć przez minutę. Dodać paprykę, koncentrat, wlać sok z ananasa i doprowadzić na małym ogniu do zagotowania-stale mieszając.
  • 3. Sos przelać do garnka i uzupenić wodą aż do przykrycia kurczaka. Potrawę zagotować i dodać pokrojonego ananasa, dusić pod przykryciem przez 30-40 min na małym ogniu.
  • 4. Podawać z ryżem na sypko i sałatą z sosem vinegret.

Porady

Potrawa bardzo łatwo przywiera, dlatego trzeba często mieszać, a garnek powinien mieć grube dno, przyda się również płytka ochronna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Ryż Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować