Słodko-kwaśne placuszki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie ciepłe danie, które można przyrządzić na kolację lub na deser. Słodycz ciasta doskonale komponuje się ze smakiem kwaśnego jabłka. Danie kusi wyglądem i zachwyca smakiem.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    1 jajko
    1/2 proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 24%
    1-2 kwaśne jabłka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Słodko-kwaśne placuszki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypać wszystkie sypkie składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać składniki mokre czyli jajko, mleko, śmietanę i dokładnie wymieszać, aby nie zostawić żadnych grudek. Gdy ciasto jest już gładką masą dodać pokrojone w małe kawałki jabłka. Wszystko wymieszać. Na patelni (najlepiej takiej do naleśników) rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto formując nie za grube placuszki. Po zarumienieniu placuszki zdjąć z ognia i gotowe. Z podanych składników można uzyskać ok. 10 placuszków.

Porady

Fani słodyczy mogą placuszki dodatkowo posypać cukrem lub cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować