Słodko – kwaśna kapusta kiszona z żółtym serem, rodzynkami i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z kiszonej kapusty z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pora. Do tego charakterny żółty ser, słodkie rodzynki i prażone ziarna słonecznika. Całość świetnie dopełniają prażone nasionka kminku oraz świeże zioła. Sałatka w sam raz do obiadu i nie tylko.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta gotowana:
    400 g kiszonej kapusty
    1 liść laurowy
    3 kulki ziela angielskiego
    woda

    Pozostałe składniki:
    150 g selera naciowego
    120 g jabłka (masa bez gniazd nasiennych)
    70 g pora
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    170 g żółtego sera
    2 kopiaste łyżki drobnych rodzynków (sparzone wrzątkiem)
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 łyżeczka całych nasion kminku (uprażone w suchym rondelku)
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżka serka naturalnego
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Słodko – kwaśna kapusta kiszona z żółtym serem, rodzynkami i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko – kwaśna kapusta kiszona z żółtym serem, rodzynkami i prażonym słonecznikiem 1. Kapustę przełożyć do garnka, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Kapustę krótko gotować (5 – 10 min), odcedzić, wystudzić i dokładnie osączyć. Następnie przełożyć do miski, ewentualnie wcześniej drobniej posiekać. Do kapusty dodać pokrojone w kostkę seler naciowy, jabłko oraz żółty ser. Pora posiekać i dołożyć do składników.
  • Słodko – kwaśna kapusta kiszona z żółtym serem, rodzynkami i prażonym słonecznikiem 2. Do zawartości miski wsypać posiekaną zieleninę, rodzynki, ziarna słonecznika i kminek. Wlać oliwę/olej oraz sok z cytryny, dołożyć serek naturalny i ketchup. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować