Słodkie skrzydła

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te skrzydełka goszczą u mnie na każdych urodzinach i we wszystkie Święta. Nikt nie może się oprzeć słodyczy i pikanterii jednocześnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 12 skrzydełek
    3/4 szklanki ketchupu pikantnego
    3/4 szklanki miodu
    przyprawa do mięsa, papryka w proszku ostra i słodka, sól, pieprz
    masło do zapiekania, olej do smażenia

Słodkie skrzydła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dobrze wymoczyć, osuszyć. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Odstawić na pół godziny. Wszystkie skrzydełka obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Podsmażone układać na blasze wysmarowanej masłem. Każde skrzydełko z obu stron posypać ostrą i słodka papryką. Miód rozpuścić w słoiku. Dolać ketchup i dobrze wymieszać. Dokładnie polać całe skrzydełka. Dołożyć kawałki masła na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 stopni. W między czasie podlewać skrzydełka powstałym sosem. Po tym czasie przełożyć skrzydełka do dużego garnka, zalać pozostałym na blasze sosem, dolać tyle wody aby zakryły mięso do połowy. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 30min.

Porady

Skrzydełka podawać z ziemniakami i mizerią w wersji obiadowej, lub z bułeczkami czosnkowymi w wersji imprezowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy