Słodkie serduszka

0 (0 ocen)

Aby osłodzić każdą chwilę ;-*

Składniki:

  • - 5 szklanek mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 16g cukru wanilinowego
    - 5 żółtek
    - 1 jajko
    - 6 dag. drożdży
    - szczypta soli
    - 1/5 szklanki mleka
    - 15 dag masła
    -1 Bita śmietana
    LUKIER CZERWONY:
    - 1 łyżeczka śmietany
    - pół szklanki cukru pudru
    - barwnik czerwony

Słodkie serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serduszka 1. 1. Drożdże rozkruszamy , odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
    2. Całe jajko i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
    3. Masło roztopić w rondelku i schłodzić do temp. pokojowej .
    4. Mąkę przesiać , do mąki dodać wyrośnięte drożdże , puch z jajek, mleko. Wyrabiamy sprężyste ciasto.W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki.
    5. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni dodajemy do niego najpierw rum, a po wyrobieniu masło.
    6. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy je w ciepłe miejsce, w misce pod przykryciem na ok. 60 minut.
    7. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę i wykrawać serduszka.

    LUKIER:
    1. śmietanę wymieszać z cukrem pudrem , na koniec dodać barwnik czerwony.

    Pączki upiec , przekroić na pół . Do środka nałożyć bitą śmietanę, przykryć i wierzch udekorować lukrem.

Porady

Barwniki spożywcze można kupić na allegro.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy