Słodkie serduszka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasteczka te powstały pod wpływem chwili, aby móc obdarować nimi najbliższych.

  • Łatwy

Składniki:


  • - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 500 gramów
    - margaryna: 250 gramów
    - żółtka jaj: 3 sztuki
    - śmietana kwaśna: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 6 łyżek
    - kakao rozpuszczalne: 2 łyżeczki
    - dżem malinowy: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Słodkie serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie serduszka 1. W misce połączyć mąkę, cukier, margarynę, żółtka jaj, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i posiekać nożem. Kiedy margaryna rozbije się na mniejsze części, zagnieść ciasto ręką. Zagniatać, aż ciasto będzie kruche. W razie potrzeby dosypać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami w kształcie serduszek, przy czym część ciasta wykrawać tylko jedną, większą foremką, natomiast w reszcie wyciętych serduszek, wykrawać dodatkowo mniejsze serduszka.
    Wycięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.
  • Słodkie serduszka 2. Po przestygnięciu ciastek, przygotować polewę. Cukier puder rozsypać po połowie do dwóch naczyń. Do jednego dodać kakao oraz odrobinę wody, do drugiego dżem malinowy.
    Dokładnie połączyć, aby powstały lukry.
    Całe serduszka polewać ciemnym lukrem, natomiast puste w środku dekorować lukrem różowym.
  • Słodkie serduszka 3. Kiedy lukier zacznie schnąć, połączyć ciasteczka, układając różowe serduszka na brązowych.
    Poczekać aż dokładnie przeschną i można się częstować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować