SŁODKIE RÓŻYCZKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Rewelacyjnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 10 (wyszło około 50 różyczek)

    Składniki:
    Około 2,7 szklanki mąki,
    25 dag masła,
    4 żółtka,
    jajko,
    szklanka cukru,
    szczypta soli,
    marmolada o ulubionym smaku.
    Dodatkowo:
    Białko.

Słodkie różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam.
    Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii).
    Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
    Wykrawam kółka o średnicy około 5 cm (lub większe - w zależności od tego, jak duże różyczki chcecie uzyskać).
    Układam obok siebie po 5 sztuk (tak, aby kółka minimalnie na siebie nachodziły). Łączenia lekko dociskam palcami, smaruję białkiem, następnie po całej długości rozkładam odrobinę marmolady (zostawiając suche brzegi).
    Zwijam ciasto zaczynając od dołu w ruloniki, przekrawam na pół.
    Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładam płatki formując różyczki.
    Piekę około 15 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy