Słodkie rogale na mniszku lekarskim

  • wyświetlono: 90 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowe rogale są najlepsze, warto wstać skoro świt i upiec na śniadanie, pod warunkiem, że lubi się śniadanie na słodko. Ja uwielbiam do czasu do czasu. Do tego kubek pysznej kawy i domowa konfitura, u mnie tegoroczne powidło śliwkowe, świeżo usmażone pachnące, najlepsze. Do wypieku rogali zamiast cukru użyłam syropu z mniszka lekarskiego, mam go w swojej spiżarni sporą ilość, i to był dobry pomysł, rogale wyszły niezwykle pachnące, puszyste i pyszne. Upieczcie koniecznie. Zachęcam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
1 cukier waniliowy

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
5 dag miękkiego masła 82%
5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Słodkie rogale na mniszku lekarskim

  • Rozczyn.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym, syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto.2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy masło, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Formowanie.3. Formowanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujemy rogale.
  • Do pieczenia.4. Do pieczenia: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. I zostawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  • Pieczenie.5. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut.
  • Podanie.6. Podanie: Gotowe podajemy dowolnie z masłem, konfiturą i mlekiem. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk rogali.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowemąkadrożdżemniszek lekarskiśniadaniebułkirogalikipieczywośniadanie na słodkona śniadaniepiknikna piknikrogaleDOMOWE PIECZYWOz piekarnikaDrozdzowe rogalikisłodkie śniadaniesyrop z mniszkasyrop z mniszka lekarskiegorogale na słodko

Komentarze

Podobne przepisy

Rogale śniadaniowe z makiem

Dodane przez: joanna30

Rogale śniadaniowe z makiem

Chrupiąca skórka i mięciutkie jak...

Rogale.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rogale z dodatkiem twarogu

Takie rogale idealnie sprawdzą...

rogale

Dodane przez: marysiaz

Rogale drożdżowe

Idealnie nadają się na śniadanie....

image-0444kht

Dodane przez: Alex M

Rogale z makiem

Puszyste i smaczne rogale, dobre...

Śniadaniowe rogale

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Śniadaniowe rogale

Piękne, puszyste i lekkie rogaliki,...

nikolaxxxx

Dodane przez: Kasia_S

Wiejski pszenny chleb na słodko

Przepis w mojej rodzinie przechodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE