Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą w sosie maślanym, podane z kremowym risotto :)

  • 50 min

Składniki:


  • 0,7kg polędwicy wieprzowej
    1 pomarańcz
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, kostka rosołowa
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    150ml wody do "podlania"
    ryż na dwie porcje, około 100g - arborio
    mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    200g śmietany 18%
    natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poledwiczki2 1. Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30 minut - dolewamy wody w razie potrzeby.
  • polędwiczki3 2. Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy. Gdy sos "odparuje", wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki - podgrzewamy. Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować