Słodkie pieczarki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Aby zaskoczyć gości warto przygotować taki smakołyk :)

  • 45 min

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
    5 płaskich łyżek cukru pudru
    3 pełne łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 aromatu cytrynowego
    kakao

Słodkie pieczarki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1utmkbj 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny i aromat cytrynowy – miksujemy do czasu aż składniki ładnie się połączą. Kolejno wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną, miksujemy chwilę aż powstaną grudki z mąki i masła. Całą zawartość miski wysypujemy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy nieduże kuleczki (mniej więcej wielkości niedużych klusek śląskich), układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując pomiędzy kolejnymi odległość.
    W kolejnym etapie potrzebujemy plastikowej butelki np. po wodzie mineralnej. Szyjkę butelki zanurzamy w kakao, a następnie wciskamy w środek kuleczki (na 1/2 jej wysokości). Pieczarki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180*) i pieczemy ok. 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać do wystudzenia, ponieważ ciepłe ciasteczka mogą się rozsypać. Pyszny i efektowny deser gotowy : )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy