Słodkie mrowisko

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mrowisko robię często, bo jest to ciekawy deser, który uwielbia cała rodzina.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 2,5 szklanki mąki
    ● kostka masła
    ● 2 szklanki cukru
    ● kostka margaryny
    ● 5 dag płynnego miodu
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbijamy do miski, dokładnie
    roztrzepujemy. Dodajemy
    mąkę, wyrabiamy rękami
    około 30 minut, aż powstanie
    elastyczne ciasto.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość
    oleju. Paski smażymy do zrumienienia,
    wykładamy na papier
    kuchenny.
  • 3. Do garnka wkładamy margarynę,
    masło, cukier i miód.
    Gotujemy na małym ogniu
    około 15 minut, aż masa zacznie
    gęstnieć. Odstawiamy
    na kilka minut, żeby lekko
    ostygła.
  • 4. Na tacy układamy warstwami
    ciastka, polewając każdą
    warstwę polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować