Słodkie miseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i zrobić w niej wgłębienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dolać letnie mleko. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn wyrośnie, wbić jajko, 3 żółtka utarte z cukrem i wyrabiać ciasto ok. 10 min. Wlać roztopione letnie masło, wyrabiać dalej, aż ciasto nie będzie się już kleić. Postawić w ciepłym miejscu.
2.Robimy nadzienie:
Zmiksowany ser utrzeć z żółtkami, jednym białkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki.
3.Z ciasta uformować wałek, pociąć na plastry, z każdego ulepić miseczkę (podwyższyć brzegi). We wgłębienie włożyć ser. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 170st. Piec 20-25 min.
Komentarze