Słodkie kokardki

0 (0 ocen)

Kokardki będą się pięknie prezentować na każdej uroczystości.

Składniki:

  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
    8 dag dżemu wiśniowego,
    łyżka soku z cytryny,
    3 łyżki cukru pudru,
    25 dag serka mascarpone,
    25 dag półtłustego twarogu,
    6 dag cukru,
    cukier waniliowy.

Słodkie kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej. Płaty ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić. Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem oraz z cukrami. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy