Słodkie kartofelki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Te ciasteczka - kartofelki często goszczą w naszym domu, ale nigdy nie smakują tak pysznie jak w Święta Bożego Narodzenia.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1.2 szklanki
    - masło orzechowe: 1 szklanka
    - margaryna: 5 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.67 szklanki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - orzeszki ziemne niesolone: 0.33 szklanki
    - mleczna czekolada: 100 gramów

Słodkie kartofelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć mąkę, sodę oczyszczoną, margarynę, jajka, cukier i masło orzechowe. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kuleczki, lekko spłaszczać i ukladać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kartofelek wcisnąć kilka połówek orzeszków. Piec ok. 15 min w temp. 180st. W między czasie stopić czekolad kąpieli wodnej. Ciasteczka lekko przestudzić i maczać spody w czekoladzie. Wstawić na chwilę do lodówki, aż czekoalda całkiem zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy