Ciasto dyniowe z kremem i musem gruszkowym

  • wyświetlono: 539 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Połączenie ciasta dyniowego z kremem śmietanowym i musem gruszkowym z nutą pomarańczy, które doskonale się komponują.

MG22
  • 120min

Składniki

Ciasto:
2 szklanki miąższu z dyni starte na grubych oczkach tarki i odciśnięte z nadmiaru soku
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szkl. cukru
3 jajka
0,5 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich

Masa śmietanowa:
250 ml śmietany kremówki
serek mascarpone (250g)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody

Mus gruszkowy:
700 g dojrzałych gruszek
1 pomarańcza
3 łyżki brązowego cukru
8 łyżeczek żelatyny namoczonej w 1/3 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto dyniowe z kremem i musem gruszkowym

  • 1. Ciasto:
    Olej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku i nadal ucierać aż powstanie biała puszysta masa. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Przesiać je do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą dynię i orzechy i jeszcze raz wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.

    Mus gruszkowy:
    Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i ugotować do miękkości w szklance wody z dodatkiem cukru. Sparzyć pomarańczę gorącą wodą. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok, które dodać do gruszek. Zmiksować wszystko blenderem na gładki mus. Dodać namoczoną żelatynę i dolać tyle przegotowanej wody żeby powstało łącznie 1,5 litra musu. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Dodać serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i wszystko wymieszać.

    Składanie:
    Placek ciasta
    1/2 masy śmietanowej
    1/2 gęstniejącego musu gruszkowego
    Placek ciasta
    Pozostała masa śmietanowa
    Pozostały mus gruszkowy

    Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

Porady

Mus gruszkowy można przygotować przed przystąpieniem do pieczenia ciasta

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Mannowiec z musem gruszkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mannowiec z musem gruszkowym

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej...

CIASTO Z KREMEM BUDYNIOWYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym...

Myślałam, że seria truskawkowych...

wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Dodane przez: MagdaNs

Wilgotne ciasto dyniowe z kremem

Lekko wilgotne ciasto dyniowe z...

Szpinak.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto szpinakowe z musem rabarbarowym i...

Taka pyszna kombinacja powstała...

Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

Dodane przez: amaranthrose

Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami...

Ciasto dyniowe z figami i pomarańczą,...

CIASTO DYNIOWE  Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO – KOKOSOWYM

Dziś mam dla Was przepis na ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE