SŁODKIE CHOINKI

0 (0 ocen)

rurki z kremem, które przypominają choinki ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej
    2 jajka
    25 dag margaryny
    3/4 szkl. śmietany
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    KREM ORZECHOWY:
    2 jajka
    1 szkl. cukru
    300 ml śmietany 30%
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 margaryna
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    perełki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z mąki, schłodzonej margaryny, soli i 1 jajka zagnieć ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką, rozwałkuj cienką, potnij na cienkie paski ok. 3 cm. Metalowe foremki do rurek posmaruj olejem. Ciasto nawijaj na foremki od węższej strony. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Układaj na natłuszczonej masłem brytfannie. Piecz 25 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjmij rurki z foremek. Zostaw do ostudzenia.
  • 2. KREM ORZECHOWY: Jajka ubij z cukrem, dodaj śmietanę, następnie orzechy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzyj margarynę, dodawaj po trochu masę orzechową.
  • 3. Przestudzone rurki przełóż kremem, węższe czubki umocz w polewie a następnie posyp perełkami. Całość oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować