Słodkie choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z mąki, schłodzonej margaryny, soli i 1 jajka zagnieć ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny. Wyłóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką, rozwałkuj cienką, potnij na cienkie paski ok. 3 cm. Metalowe foremki do rurek posmaruj olejem. Ciasto nawijaj na foremki od węższej strony. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Układaj na natłuszczonej masłem brytfannie. Piecz 25 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjmij rurki z foremek. Zostaw do ostudzenia.
2.KREM ORZECHOWY: Jajka ubij z cukrem, dodaj śmietanę, następnie orzechy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż się zagotuje, uważając aby masa się nie przypaliła. Wystudzić. Utrzyj margarynę, dodawaj po trochu masę orzechową.
3.Przestudzone rurki przełóż kremem, węższe czubki umocz w polewie a następnie posyp perełkami. Całość oprósz cukrem pudrem.
Komentarze