Słodkie bułeczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Połączenie rabarbaru z kremowym serem a wszystko na cieście francuskim...

  • Łatwy

Składniki:

  • FARSZ:
    - rabarbar: 0.5 kilograma
    - serek śmietankowy: 300 gramów
    - cukier: 120 gramów
    - ciasto francuskie gotowe: 270 gramów

Słodkie bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy z cukrem i wrzucamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut. Mieszając od czasu do czasu. Rabarbar powinien się rozpaść i puścić sok. Gotujemy do momentu aż większość soku zostanie zredukowana.
  • Bułeczki z rabarbarem 2. Ostudzony rabarbar mieszamy z mielonym białym serem.
    Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Część ciasta zostawiamy na wierzch bułeczek.
    Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie rabarbarowo- serowe. Przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta. Ja użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale można po prostu wyciąć cienkie paseczki i poukładać z nich kratkę.
  • 3. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy