Słodkie bułeczki z marmoladą z róży

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mając motyle w brzuchu piecze się dla ukochanej osoby takie pyszne bułeczki. Pachną słodko i rozkosznie. Apetyczne, rozpływające się w ustach serduszka.

Neblina36
  • 60min

Składniki

500 g mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży
4 żółtka
120 g cukru
9 g aromatu waniliowego ( 1 buteleczka)
220 ml śmietany 18 %
100 g masła
0,5 łyżeczki soli

nadzienie:
300 g marmolady z róży

4 łyżki mąki do podsypywania blatu
1 białko do smarowania bułeczek
2 łyżki maku (opcjonalnie)
cukrowe kolorowe motylki do dekoracji

lukier
100 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z czarnego bzu lub soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Słodkie bułeczki z marmoladą z róży

  • 1. Wszystkie składniki przed przystąpieniem do sporządzenia ciasta należy doprowadzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić ( powinno mieć temp. około 40 stopni C).
  • 3. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać.
  • 4. Do rozczynu drożdżowego dodać śmietanę, sól, aromat waniliowy, mąkę i żółtka, dokładnie wyrobić ciasto. Pod sam koniec wyrabiania stopniowo dodać masło.
  • 5. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryc ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objetość).
  • 6. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Każda porcję ciasta rozwałkować. Z ciasta wycinać foremką serca.
  • 7. Brzegi serc posmarować białkiem. Na środku serca nałożyć porcję marmolady, przykryć drugim sercem, dokładnie zlepić brzegi.
  • 8. Wypełnione konfiturą serca posmarować białkiem, oprószyć makiem. Piec 15 minut w temp. 200 stopni C.
  • 9. Cukier puder utrzeć z sokiem owocowym. Od ilości dodanego płynu zależy gęstość lukru.
  • 10. Drożdżowe bułeczki wyjąć z piekarnika, przestudzić, polać lukrem, udekorować według uznania. Użyłam cukrowych kolorowych motylków.

Porady

Ciasto na poczatku wyrabiania będzie luźne i lepkie, należy delikatnie podsypywać blat mąką i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Mąki nie należy dodawać zbyt dużo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_romantycznysłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Słodkie bułki z jabłkami i aronią

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Słodkie bułeczki z jabłakmi i aronią

Takie słodkie bułki robiła moja...

Tradycyjne pączki z marmoladą

Dodane przez: Joanna Kryla

Tradycyjne pączki z marmoladą

Pączki z tego przepisu robię od...

Placek z różą

Dodane przez: Jaga85

Placek z różą

Do ciasta kruchego nie dodaje się...

Walentynkowy mazurek z różą

Dodane przez: Jaga85

Walentynkowy mazurek z różą

Walentynki kojarzą mi się z kwiatami...

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Bardzo łatwe w wykonaniu, do których...

Grzebyki z marmoladą

Dodane przez: KatarzynaJ

Grzebyki z marmoladą

Apetyczne ciasteczka półfrancuskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE