Słodkie bułeczki z marmoladą z róży

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mając motyle w brzuchu piecze się dla ukochanej osoby takie pyszne bułeczki. Pachną słodko i rozkosznie. Apetyczne, rozpływające się w ustach serduszka.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
    50 g świeżych drożdży
    4 żółtka
    120 g cukru
    9 g aromatu waniliowego ( 1 buteleczka)
    220 ml śmietany 18 %
    100 g masła
    0,5 łyżeczki soli

    nadzienie:
    300 g marmolady z róży

    4 łyżki mąki do podsypywania blatu
    1 białko do smarowania bułeczek
    2 łyżki maku (opcjonalnie)
    cukrowe kolorowe motylki do dekoracji

    lukier
    100 g cukru pudru
    1-2 łyżki soku z czarnego bzu lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie bułeczki z marmoladą z róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przed przystąpieniem do sporządzenia ciasta należy doprowadzić do temperatury pokojowej.
  • 2. Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić ( powinno mieć temp. około 40 stopni C).
  • 3. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wymieszać.
  • 4. Do rozczynu drożdżowego dodać śmietanę, sól, aromat waniliowy, mąkę i żółtka, dokładnie wyrobić ciasto. Pod sam koniec wyrabiania stopniowo dodać masło.
  • 5. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryc ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno dwukrotnie zwiększyć objetość).
  • 6. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części. Każda porcję ciasta rozwałkować. Z ciasta wycinać foremką serca.
  • 7. Brzegi serc posmarować białkiem. Na środku serca nałożyć porcję marmolady, przykryć drugim sercem, dokładnie zlepić brzegi.
  • 8. Wypełnione konfiturą serca posmarować białkiem, oprószyć makiem. Piec 15 minut w temp. 200 stopni C.
  • 9. Cukier puder utrzeć z sokiem owocowym. Od ilości dodanego płynu zależy gęstość lukru.
  • 10. Drożdżowe bułeczki wyjąć z piekarnika, przestudzić, polać lukrem, udekorować według uznania. Użyłam cukrowych kolorowych motylków.

Porady

Ciasto na poczatku wyrabiania będzie luźne i lepkie, należy delikatnie podsypywać blat mąką i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Mąki nie należy dodawać zbyt dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować