Słodkie bułeczki z budyniem a la jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z 75 g cukru, proszkiem do pieczenia i solą. dodajemy twaróg, aromat, jajko, olej i 5 łyżek mleka. zagniatamy ciasto. dzielimy je na 8 części. formujemy z niego owalne jajeczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. w każdym jajeczku robimy zagłębienie np. literatką. 6łyżek mleka mieszamy z 25 g cukru i budyniem. 440 ml mleka zagotowujemy. wlewamy do niego rozrobiony budyń, gotujemy aż zgęstnieje, budyniem wypełniamy zagłębienia w jajeczkach, na wierzchu układamy połówki brzoskwiń ( jeśli są zbyt duże możemy troszkę przyciąć). Jajeczka pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. gdy wystygną smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i wody
Porady
do bułeczek możemy użyć innego jasnego budyniu np kokosowego, a aromat o dowolnym smaku
Komentarze