słodkie bułeczki z budyniem a la jajeczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wyglądają bardzo zachęcająco, a smakują jeszcze lepiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na 8 sztuk:
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu waniliowego
    150g chudego twarogu
    440 ml mleka + 11 łyżek
    1 jajko
    6łyżek oleju
    1 budyń waniliowy
    8 połówek brzoskwiń z puszki
    cukier puder i woda na lukier

Słodkie bułeczki z budyniem a la jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, proszkiem do pieczenia i solą. dodajemy twaróg, aromat, jajko, olej i 5 łyżek mleka. zagniatamy ciasto. dzielimy je na 8 części. formujemy z niego owalne jajeczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. w każdym jajeczku robimy zagłębienie np. literatką. 6łyżek mleka mieszamy z 25 g cukru i budyniem. 440 ml mleka zagotowujemy. wlewamy do niego rozrobiony budyń, gotujemy aż zgęstnieje, budyniem wypełniamy zagłębienia w jajeczkach, na wierzchu układamy połówki brzoskwiń ( jeśli są zbyt duże możemy troszkę przyciąć). Jajeczka pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut. gdy wystygną smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Porady

do bułeczek możemy użyć innego jasnego budyniu np kokosowego, a aromat o dowolnym smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy