Słodkie bułeczki "Wielkanocne zajączki''

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bułeczki są bardzo pyszne,pulchne i słodkie.Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Słodkie bułeczki "wielkanocne zajączki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Do mąki dodajemy jajko,cukier,cukier waniliowy,olej,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę,żeby wyrosło.
  • Formowanie zajączków. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy na podłużny placek.Z jednej strony nacinamy formując uszy,każde ucho odwijamy na drugą stronę.
  • Do pieczenia. 3. Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Upieczone. 4. Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy.Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy