Słodkie bułeczki "wielkanocne zajączki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy jajko,cukier,cukier waniliowy,olej,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę,żeby wyrosło.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy na podłużny placek.Z jednej strony nacinamy formując uszy,każde ucho odwijamy na drugą stronę.
3.Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4.Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy.Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Komentarze