Słodkie bułeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne na pyszne śniadanko lub słodki podwieczorek!

  • 40 min

Składniki:

  • 600g mąki
    50g drożdży
    200ml mleka
    200g cukru
    Cukier waniliowy
    140g masła
    2 jajka

Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć ciasto do dość dużej miski i polać je masłem, ponownie zagnieść. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Z każdej uformować kuleczkę większą od orzecha włoskiego. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Porady

Do środka każdej kuleczki możemy włożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub marmolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy