Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć ciasto do dość dużej miski i polać je masłem, ponownie zagnieść. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Z każdej uformować kuleczkę większą od orzecha włoskiego. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Porady
Do środka każdej kuleczki możemy włożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub marmolady.
Komentarze