słodkie bezy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

słodki deser z mascarpone i sosem karmelowym idealny na walentynki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na 4 duże porcje:
    4 białka
    200 g cukru

    Krem:
    opakowanie mascarpone
    200 ml kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    garść orzechów

    Karmel:
    3 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    100 ml kremówki

Słodkie bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BIałka ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier.
    Bezy podzielić na 8 równych porcji i uformować okrągłe blaty.
    Piec na papierze do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 115 stopni około 1,5 godz.
  • 2. Na mase ubić w misce kremówke. Dodać łyżkę cukru pudru. Następnie dodać posiekane orzechy i serek mascarpone. Całość wymieszać i odstawić do lodówki.
  • 3. W garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, wyłączyć gaz, dodać masło i podgrzaną kremówkę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
  • 4. Upieczone bezy ostudzić w uchylonym piekarniku. Położyć na 4 bezy po połowie masy, polać karmelem. Przykryć pozostałymi bezami i powtórzyć czynność.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy