Po prostu – smaki z dzieciństwa tylko nieco wzbogacone.
40 min
Składniki:
( na 2 małe porcje lub jedną dużą):
1 woreczek ryżu,
2 jabłka średniej wielkości,
mały banan,
cukier,
cynamon,
½ ugotowanego budyniu waniliowego ( z cukrem lub posłodzonego wg przepisu na opakowaniu),
cukier,
masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Słodki zapiekany deserek z jabłkiem, bananem i ryżem w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować, osączyć. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając odpowiednio proporcje do ½) i połączyć z ryżem.
Jabłka zetrzeć na drobnej tarce i doprawić do smaku cukrem i cynamonem.
Banana pokroić w plastry.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i nakładać do niego kolejno: masę ryżowo – budyniową, plastry banana, jabłka, masę ryżowo – budyniową i jabłka.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno ( wtedy możemy deser urozmaicić dodatkowo bitą lub rzadką śmietaną kremówką).
Komentarze