Słodki zapiekany deserek z jabłkiem, bananem i ryżem w budyniu

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Po prostu – smaki z dzieciństwa tylko nieco wzbogacone.

  • 40 min

Składniki:

  • ( na 2 małe porcje lub jedną dużą):
    1 woreczek ryżu,
    2 jabłka średniej wielkości,
    mały banan,
    cukier,
    cynamon,
    ½ ugotowanego budyniu waniliowego ( z cukrem lub posłodzonego wg przepisu na opakowaniu),
    cukier,
    masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodki zapiekany deserek z jabłkiem, bananem i ryżem w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, osączyć. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając odpowiednio proporcje do ½) i połączyć z ryżem.
    Jabłka zetrzeć na drobnej tarce i doprawić do smaku cukrem i cynamonem.
    Banana pokroić w plastry.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i nakładać do niego kolejno: masę ryżowo – budyniową, plastry banana, jabłka, masę ryżowo – budyniową i jabłka.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.
    Podawać na ciepło lub na zimno ( wtedy możemy deser urozmaicić dodatkowo bitą lub rzadką śmietaną kremówką).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować