Słodki przekładaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt czekoladowy nasączony nutą słodkiego wina, przełożony masą z masła orzechowego a to wszystko wypełnione masą czekoladową. Co tu dużo mówić...

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl cukru
    1szkl mąki pszennej
    1budyń czekoladowy
    2łyżeczki kakao
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Do nasączenia:
    1szkl wina czerwonego słodkiego

    Masa:
    0,5l kremówki 30%
    5łyżek masła orzechowego
    Cukier do smaku
    Galaretka truskawkowa

    Dodatkowo:
    Biszkopty
    Krem czekoladowy

Słodki przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Partiami dodaj cukier później żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej przez sito i za pomocą łyżki połącz z masą jajeczną. Wylej na blaszkę 25x35 i piec 35min w 175C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół i dolny blat nasączamy winem.
  • 2. Masa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać masło orzechowe. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, tężejącą połączyć z masą. DoSłodzić do smaku.
  • 3. Drugą część biszkoptu również delikatne nasączyć i wyłożyć na masę. Górę ciasta posmarować kremem czekoladowym i posypać pokruszonymi biszkoptami. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy