Słodki popcorn

0 (0 ocen)

  • 15 min

Domowy popcorn otoczony złocistą, chrupiącą skorupką to przysmak, na który skuszą się nie tylko dzieci. Idealna przekąską, bo każdy uwielbia sobie trochę pochrupać. Przy filmie, komputerze...

  • 15 min

Składniki:

  • 200 suszonych ziaren kukurydzy
    4 łyżki oleju
    100 ml miodu

Słodki popcorn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej olej(powinien przykryć dno naczynia).
  • 2. Wsyp odmierzoną ilość ziaren i wymieszaj dokładnie, aby wszystkie ziarna były pokryte tłuszczem.
  • 3. Przykryj garnek pokrywką. Naczynie postaw na średnim ogniu i potrząsaj nim co chwilę.
  • 4. Zdejmij z ognia gdy ziarna przestaną intensywnie strzelać. Poczekaj aż ostygnie.
  • 5. Na patelnię wlej miód. Podgrzewaj powoli, aż na patelni pojawią się bąbelki. Dodaj kukurydzę i delikatnie mieszaj, aż wszystkie ziarna będą pokryte karmelem.
  • 6. Przełóż na pergamin do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy