Słodki kokosowy ryż z mango

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kleisty, słodki, kokosowy ryż ze świeżym mango. Danie idealne na słodkie śniadanie, deser lub lekki obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryż - 100g
    Mleko - 200ml
    Woda - 100ml
    Cukier - 2 płaskie łyżki
    Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
    Mango - 1szt
    Chipsy kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodki kokosowy ryż z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodki kokosowy ryż z mango 1. Wodę z mlekiem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wciągnie cały płyn.
    Do ugotowanego ryżu dodajemy mus kokosowy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
    Mango obieramy i kroimy - ja część wykrawałam łyżką do lodów, aby uzyskać ładne kulki.
    Mniejsze kawałki mango miksujemy na mus.

    Ryż podajemy na musie, z kawałkami mango i posypany chipsami kokosowymi.

Porady

Jeśli nie macie musu z kokosa, można ryż ugotować na mleku kokosowym zamiast na krowim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini deser kokosowy z mango

To może cię zainteresować