Słodki jeż (przysmak śląski)

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Regionalne smaki - Na slasku na duzych impreza typu wesela chrzciny komunie odpusty urodziny robi sie kopy slaskie lub jeze (sa mniej popularne niz kopy ale takze pyszne )Masa na jeza wedlug wlasnego przepisu Na slasku robi sie mase maslana.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy (mozna upiec dzien wczesniej
    3 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 2 lyzki kakao lyzeczka proszku do pieczenia
    Masa budyn czekoladowy 1 i 1/2 szklanki mleka 25 dkg margaryny palma lub kasia 100-200 ml spyrytusu rumu lub adwocatu - co kto ma i co kto lubi
    Bakalie orzechy figii daktyle morele ananas rodzynki zurawina - 3 garsci (jakie kto lubi ) - pokroic
    Polewa 5 lyzek cukru 5 lyzek wody 3 lyzki kakao lyzka palmy
    Dodatkowo pisak spozywczy zielony i zolty migdal w calosci surowy makaron nitki 6-8 sztuk opakowanie migdalow w slupkach lub kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodki jeż (przysmak śląski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (blacha 42x 25 cm)
    Bialka ubic ze szczypta soli dodac cukier caly czas ubijac dodac zoltka ubijac Make przesiac z proszkiem i kakaem dodac do masy jajecznej Delikatnie wymieszac Wylac na wylozona papierem blaszke Piec 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni
  • 2. Gdy biszkopt bedzie sie piekl ugotowac budyn
    W pol szklanki mleka rozpuscic budyn czekoladowy
    Szklanke zagotowac - ugotowac budyn -ostudzic
  • 3. Miekka margaryne palme lub kasie -utrzec na puch dodawac po lyzce zimny budyn - ucierac
    Na koncu wlewac cienkim struzkiem alkohol - caly czas ucierac
  • 4. Do utartej masy dodac pokrojone bakalie oraz zimny biszkopt pokrojony w kostke - calosc wyrobic tak aby powstala jednolita masa (aby skladniki sie polaczyly )
    Z powstalej masy uformowac na polmisku jeza
    Polac go polewa
  • 5. Wszystkie skladniki polewy wlozyc do rondelka - gotowac do nitki stale mieszac aby sie nie przypalila
    Gotowa polewa polac jeza posmarowac ze wszystkich stron
    Oczy i nos namalowac pisakami spozywczymi(oczy zielonym nos zoltym)
    ogon zrobic z migdala wasy z makaronu moczonego w zimnej polewie kolce zrobic z migdalow w slupkach (dla niecierpliwych -kolce zrobic z kokosu-posypac jeza kokosem )
  • image-01psq6s 6. gotowe

Porady

Dla dzieci i abstynentow proponuje jeza bez alkoholu -smakuje takze Idealny na imprezy Polecam! Pychotka ! Wygladem przypomina zywego jeza Goscie mowia -jak zywy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować