Moje dzieci lubią domowe pieczywo, a nie ma nic lepszego jak kromeczka jeszcze ciepłego chleba.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
8 dag masła
1 łyżka śmietany 18%
2 jajka
175 ml ciepłej wody
2 dag drożdży
8 dag cukru
1 łyżeczka soli
2 jabłka
10 dag mielonych orzechów
Słodki chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży, dodać cukier, jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany, wszystko ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza, do ubitej masy dosypać przesianą mąkę, sól i orzechy oraz miękkie masło, zagniatamy gładkie ciasto, na sam koniec dodać jabłka pokrojone w średnią kostkę, delikatnie połączyć jabłka z ciastem
2. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę
3.Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem, wyłożyć całe ciasto, wyrównać wierzch i posmarować go wodą, odstawić jeszcze raz do podrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min, ale należy to kontrolować
Komentarze