Smaku zupie dodaje mocno przyprawiony kurczak, słodycz wzmacnia odrobina cynamonu, a całości dopełnia idealnie pasujący tutaj lubczyk, tak pyszne i łatwe danie, przygotowane w mniej niż 30 minut, cze
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia: 1 kilogram
- kukurydza w puszce odsączona: 1 puszka
- lubczyk suszony: 2 łyżki
- woda przegotowana gorąca: 1.5 litra
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- pierś z kurczaka: 350 gramów
- papirus Winiary o smaku czosnku i ziół: 2 sztuki
- oliwa z oliwek- do smażenia: 1 łyżka
- włoszczyzna słupki: 100 gramów
- majeranek suszony: 0.25 łyżeczki
- kostka rosołowa (na około 2 litry wody): 1 sztuka
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dynię myjemy, osuszamy,obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnku podgrzewamy oliwę/olej i na gorący wrzucamy dynię. Smażymy aż się skarmelizuje i będzie lekko przypieczona ( ok 5minut), ma wtedy jeszcze słodszy smak, warto ją trochę przypiec.
Wsypujemy włoszczyznę i smażymy aż lekko zmięknie ( kolejne 5 minut).
Po tym czasie wlewamy wodę, dodajemy kostkę bulionową( można użyć domowego bulionu zamiast wody i kostki) oraz kukurydzę( 1/4 puszki odkładamy do dekoracji). Gotujemy chwilę, po czym lekko miksujemy, ja lubię czuć kawałki warzyw, lecz równie dobrze możemy zmiksować do konsystencji kremu, dodajemy przyprawy ** i zioła, zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok 10 -15 minut.
W tym czasie przygotowujemy papirus. Kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy i wkładamy w papirusy, smażymy na gorącej patelni. Gdy się zezłoci odkładamy na talerz i kroimy w prostokąty ok 1cm x 3 cm.
Kurczaka układamy w talerzach , zasypujemy resztą kukurydzy, zalewamy zupą, dekorujemy lubczykiem i podajemy gorącą.
Komentarze