słodka zapiekanka z bananami

0 (0 ocen)

Zapiekane banany pod delikatną bezą

Składniki:

  • na 6 porcji
    około 200 g ciasteczek zbożowych typu belvita, ja użyłam z miodem i orzechami
    6 łyżek Metaxy
    6 łyżeczek masy kajmakowej lub kremu czekoladowego
    4-5 banany
    4 - 5 schłodzone białka
    szczypta soli
    niepełna szklanka cukru

Słodka zapiekanka z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka kruszmy. Wysypujemy nimi dno kokilek.
  • 2. Skruszone ciastka zwilżamy alkoholem.
  • 3. Następnie do każdej z kokilek nakładamy po łyżeczce masy kajmakowej lub kremu czekoladowego.
  • 4. Układamy warstwę z bananów pokrojonych w plasterki.
  • 5. Z białek ubijamy sztywną pianę. Utrwalamy ją cukrem.
  • 6. Bezę dokładnie układamy na przygotowanych porcjach.
  • 7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i zapiekamy około 15 minut, aż beza ładnie się zarumieni.

Porady

Jeśli deser ma być podawany dzieciom można pominąć alkohol.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy