Tort Słodka torebka

  • wyświetlono: 307 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chyba żadna kobieta nie pogardziłaby takim słodkim prezentem.

Kasia508
  • 270min

Składniki

Biszkopt:
10 jajek
szczypta soli
1 szkl. cukru
2 łyżki wrzątku
10 łyżeczek oleju
10 łyżek mąki tortowej
2 op. cukru waniliowego

Krem:
kostka margaryny
400 g cukru pudru
250 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego

Masa cukrowa:
1 kg cukru pudru
100ml wody
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki glukozy
granatowy oraz złoty barwnik spożywczy

dodatkowo: alkohol do skropienia biszkoptów oraz dżem/konfitura.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Słodka torebka

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy. Gdy białka zaczynają sztywnieć, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Później powoli wlewamy olej i wrzatek. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy z jajecznym puchem za pomocą szpatułki. Masę rozdzielamy na dwie tortownice (wcześniej spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną) i pieczemy w 180 st. ok 30 min. Jeśli dwie tortownice nie mieszczą się piekarniku to składniki dzielimy na dwie części i przygotowujemy najpierw jeden, później dopiero drugi biszkopt.
  • 2. Gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem. Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę z cukrem pudrem ucieramy do momentu aż zrobi się puszysty krem.. Do przestudzonego budyniu dodajemy po odrobinie kremu, cały czas ucierając. Gdy krem zrobi się jednolity, odstawiamy na chwilę do schłodzenia.
  • 3. Przestudzone biszkopty dzielimy na połowę. Pierwszą cześć biszkoptu skrapiamy alkoholem, smarujemy dżemem i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i robimy to samo. Tylko ostatniego biszkoptu nie smarujemy dżemem, skrapiamy go tylko.Odcinamy kawałek tortu, tak żeby uzyskać podstawę torebki a później cały tort smarujemy kremem. Odstawiamy do schłodzenia.
  • 4. Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę i glukozę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mieszankę dodajemy po troszku do cukru pudru cały czas zagniatając. Gdy masa zrobi się plastyczna, odkładamy 1/4 masy na dodatki, a resztę rozwałkowujemy na dość duży okrąg, żeby przykrył nam całą torebkę. Obkładamy nim tort i za pomocą np linijki odciskamy niezbyt głębokie rowki, żeby wyszło nam pikowanie.
    Pozostałą masę wykorzystamy do detali. Do jednej części masy dodajemy odrobinę granatowego barwnika (wcześniej rozpuszczonego w kilku kroplach wody) i zagniatamy to ujednolicenia koloru. Formujemy ranty torebki i resztę dodatków. Z ostatniego kawałka rolujemy dwa długie paski (sznurki) i zawijamy je ze sobą, układamy odpowiednio na torcie i malujemy złotym barwnikiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort po przekrojeniu.

Dodane przez: Edzia89

Tort

Na przepis natchnęłam się przeglądając...

Tort

Dodane przez: ilka222

Tort

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

image-0im0yu4

Dodane przez: AnetaK

Tort

Tort - mogło by się wydawać, że...

Śmietanowy tort

Dodane przez: wercia

tort

Ten tort zawsze gości na urodzinach.

Tort

Dodane przez: Pauula57

Tort

tort zrobiłam na urodziny mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE