"słodka teściowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy i mieszamy ale dokładnie łyżką (najlepiej drewnianą). Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2.Ciasto II: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Pieczemy tak jak wcześniejsze ciasto (w takiej samej foremce) ok. 15- 20 minut.
3.Masa: Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy na ok. 3-4 minuty. Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do mleka. Zagotowujemy i trzymamy na gazie kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia na 20- 30 minut. Następnie masę wylewamy na gęste sito (lub nałożoną na durszlak gazę) i odcedzamy. Margarynę ucieramy z cukrem a następnie z wystudzonym uzyskanym serkiem.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale biorąc mniej wody (zamiast 1 litr to 3/4 litra)
4.Na spodni blat kakaowego ciasta wykładamu 1/3 kremu, przykrywamy ciastem II. Na to znów wykładamy 1/3 kremu i przyrywamy drugą połową ciemnego ciasta. Znów wykładamy krem, wciskamy biszkopty a między nimi układamy rodzynki. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i odstawiamy na 2- 3 godziny w chłodne miejsce.
Porady
Zamiast margaryny do kremu można również użyć masła, a zamiast rodzynek- suszonej żurawiny.
Komentarze