Słodka tarta z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połącz z cukrem oraz pokrojonym masłem. Śmietankę połącz z 1 żółtkiem, a następnie dodaj do reszty. Szybko zagnieć ciasto i wstaw (owinięte folią) na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim nasmarowaną masłem foremkę i wstaw ponownie na 25 minut do lodówki. Po wyjęciu przykryj je pergaminem, i obciąż fasolką. Piecz 15 minut w 190 stopniach , następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie nałóż cienką warstwę masy krówkowej, a następnie warstwę masy z serkiem mascarpone.Na końcu posyp ciasto prażonymi płatkami migdałów.
Komentarze