Słodka szachownica.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

szachownica

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
    250 g mąki pszennej
    25 g stopionej czekolady
    białko do posmarowania

Słodka szachownica. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodka szachownica 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
    Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami.
    Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić.
    Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8cm i grubości 1cm.
    Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem ciasta.
    Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły.
    Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze w odstępach.
    Piec w temp.180stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy