Słodka pianka na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Muszę przyznać ,że bardzo słodziutkie ciasto wyszło.Podam więc nieco mniej cukru niż użyłam.Trzeba też poświęcić dużo uwagi aby dobrze ubic pianę z białek.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy - 1 opakowanie: 1 sztuka
    - margaryna: 0.75 sztuki
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - białka jaj: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - budyn w proszku: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka pianka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z maką,dodajemy cukier,cukier waniliowy,sól i żółtka.Szybko zagniatamy ciasto,formujemy kulę,którą schładzamy w lodówce.
  • 2. Na dno wyłożonej papierem formy wykładamy ciasto.Formujemy małe brzegi dookoła. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę,pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i budyń.Ubijamy aż masa stanie sie lśniąca. Wykładamy piane na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnia na 40 minut,ustawiamy temp.140 stopni. Wierzch wyrównujemy .Piana na upieczonym cieście powinna popękać i lekko się zarumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować