Muszę przyznać ,że bardzo słodziutkie ciasto wyszło.Podam więc nieco mniej cukru niż użyłam.Trzeba też poświęcić dużo uwagi aby dobrze ubic pianę z białek.
Słodka pianka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy z maką,dodajemy cukier,cukier waniliowy,sól i żółtka.Szybko zagniatamy ciasto,formujemy kulę,którą schładzamy w lodówce.
2.Na dno wyłożonej papierem formy wykładamy ciasto.Formujemy małe brzegi dookoła. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
3.Z białek ubijamy sztywną pianę,pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i budyń.Ubijamy aż masa stanie sie lśniąca. Wykładamy piane na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnia na 40 minut,ustawiamy temp.140 stopni. Wierzch wyrównujemy .Piana na upieczonym cieście powinna popękać i lekko się zarumienić.
Komentarze