Słodka Mandarynka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od dłuższego czasu chciałam zrobić ciasto z mandarynkami, delikatne i smaczne, bez mas i też nie zbyt skomplikowane. Teraz gdy mandarynki są łatwo i wszędzie dostępne napewno wykorzystam je jeszcze nie raz do moich deserów i dań. Ciasto Słodka Mandarynka to połączenie delikatnych smaków! Zapraszam !

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt delikatny:

    - 4 jaja
    - 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - pół szkl. cukru
    - łyżka kakao

    Nasączenie:

    - sok z puszki mandarynek - ok. 100 ml

    Do przełożenia i na wierzch:

    - duża puszka mandarynek w zalewie
    - galaretka pomarańczowa (75 g)
    - 5 mandarynek
    - 3 łyżki kokosu
    - 5 kostek czekolady mlecznej deserowej

    Bita śmietanka:

    - 400 ml kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietan fix 9g
    - 4 łyżki wiórków kokosowych
    - 2 łyżki soku z mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka mandarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, miksować. Kolejno dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąki wymieszać z proszkiem i dodawać po kilka łyżek do masy jajecznej mieszając już łyżką. Tortownicę (śr. 24 cm) Wyłożyć pergaminem, natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wylać połowę masy, a do drugiej części dodać kakao, zamieszać i wylać na białą masę robiąc łatki (kleksy), można jeszcze powyciągąć białą delikatnie za pomocą widelca. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku do 150 st. C. Dobrze wystudzony biszkopt przeciąć na pół i nasączyć oba blaty.
    Przełożenie: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku, wystudzić. Na jeden nasączony blat poukładać mandarynki z puszki-gęsto. Wylać tężejącą galaretkę (czynność wykonywałam w tortownicy by galaretka nie spłynęła), przykryć drugim blatem i odstawić do lodówki.
    Bita śmietanka: Kremówkę ubić na sztywno z pudrem i fixem. Wsypać kokos i wlać sok, dokładnie wymieszać. Na wierzch schłodzonego ciasta wyłożyć przygotowany krem, rozsmarować również po bokach.
    Wierzch: 5 mandarynek obrać, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mandarynki maczać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i kokosie, poukładać na wierzchu. Tort schłodzić, zostawić na kilka godzin w lodówce:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować