Słodka kompozycja z masą wafelkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka rozrabiamy z pozostałymi składnikami na jednolitą masę a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Na koniec białka łączymy z masą i delikatnie mieszamy. Wszystko przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy biszkopt 40 minut w 200 stopniach. Następnie studzimy go i przekrawamy na 2 blaty.
2.MASA BUDYNIOWA: w niewielkiej ilości mleka rozrabiamy mąkę. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Dodajemy do niego rozrobione z mąką mleko oraz pozostałe składniki. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
3.MASA WAFELKOWA: wafelki rozkruszamy. Margarynę rozpuszczamy razem z cukrem, łączymy z wafelkami.
4.WYKONANIE: Kładziemy pierwszy biszkopt, nasączamy herbatą, na to masa budyniowa, drugi biszkopt (nasączamy), masa krówkowa, masa wafelkowa i na wierzch pokruszone orzechy włoskie.
5.Tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
Komentarze