Słodka kanapka z powidłami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru, taką słodką kanapkę można złapać w rękę i zjeść rodzinnie na werandzie z kubkiem aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika szybciej niż się piecze :)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wym 24/31 cm

    Ciasto:
    2 pełne szklanki mąki pszennej
    25 dag masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki drobnego cukru
    4 żółtka
    1 łyżka ciemnego kakao

    Beza:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru pudru
    Szczypta soli
    1 czubata łyżka wiórek kokosowych białych

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek domowych powideł śliwkowych lub kwaśnego dowolnego dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodka kanapka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto białe włożyć na 10 minut do lodówki a ciasto ciemne do zamrażalnika .

    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i delikatnie wmieszać.
  • 2. Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem, posmarować powidłami, wyłożyć bezę, zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić na trójkątne kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować