Słodka jaglana pascha

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Słodka, zdrowa i przepyszna pascha z kaszy jaglanej

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -160 g kaszy jaglanej
    -400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
    -80 g moreli suszonych
    -80 g żurawiny suszonej
    -50 g orzechów
    -3 łyżki oleju
    -pół cytryny (skórka i sok)
    -słodzik/ cukier wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Słodka jaglana pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy słodzik/cukier i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy kaszę. Do gotującego się mleczka, wsypujemy kaszę i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż wchłonie cały płyn.
    2. Jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do melaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładki krem.
    3. Owoce suszone kroimy drobno, orzechy kruszymy i dodajemy do kaszy. Ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok i również dodajemy do reszty. Wszystko miksujemy krótko, aby do połączenia składników.
    4. Sitko wykładamy gazą i nakładamy masę. Dociskamy, wyrównujemy i zakrywamy końcami gazy. Na to kładziemy talerzyk/miskę, coś cięższego, aby docisnęło masę i pokryło całą powierzchnię.
    5. Wkładamy do miski (najlepiej głębokiej, aby sitko nie opierało się o dno) i wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godz.
    Po tym czasie odkrywamy rogi gazy, przewracamy na talerzyk i pascha gotowa do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować