Słodka Eneida

0 (0 ocen)

Lekka masa budyniowa, słodkie śliwki, puszyste ciasto, a wszystko oblane czekoladą z odrobiną chili to sama przyjemność na długie jesienne popołudnia przy filiżance herbaty.

Składniki:

  • CIASTO I:
    20 dag suszonych śliwek
    20 dag mąki
    1 szkl cukru
    1 margaryna
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 ml wódki

    CIASTO II:
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO III:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka bułki tartej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag kokosu

    MASA BUDYNIOWA:
    3 szkl mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    margaryna
    cukier puder

    MASA ŚLIWKOWA:
    1kg śliwek
    2 galaretki o smaku leśnym

    POLEWA:
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka margaryny
    szczypta chili


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka eneida - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I:
    Śliwki pokroić w kostkę, zalać wódką i odstawić na co najmniej 30 min.
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dokładnie ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i namoczone śliwki (razem z pozostałą wódką, której śliwki nie wchłonęły). Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24x36), piec ok 50 min, w 180*. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
  • 2. CIASTO II:
    Białka ubić z cukrem nas sztywno, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i kakao.
  • 3. CIASTO III:
    Białka ubić z cukrem, dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i kokos.
  • 4. CIASTO II i CIASTO III wykładać do formy naprzemiennie tworząc kratkę. Piec ok 30 min, w 180*.
  • 5. MASA BUDYNIOWA:
    Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić obie mąki i cukier, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodając cukru pudru do smaku.
  • 6. MASA ŚLIWKOWA:
    Śliwki pozbawić pestek, zagotować, dodać galaretki i odstawić do stężenia.
  • 7. POLEWA:
    Wszystkie składniki polewy wymieszać i rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając wody jeśli polewa będzie zbyt gęsta. NIE GOTOWAĆ !!!
  • 8. PRZEŁOŻENIE:
    Polowa ciasta I - masa budyniowa- masa śliwkowa - ciasto czekoladowo-kokosowe - masa śliwkowa - masa budyniowa - druga połowa ciasta I - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować