Lekka masa budyniowa, słodkie śliwki, puszyste ciasto, a wszystko oblane czekoladą z odrobiną chili to sama przyjemność na długie jesienne popołudnia przy filiżance herbaty.
Składniki:
CIASTO I:
20 dag suszonych śliwek
20 dag mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml wódki
1.CIASTO I:
Śliwki pokroić w kostkę, zalać wódką i odstawić na co najmniej 30 min.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i dokładnie ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i namoczone śliwki (razem z pozostałą wódką, której śliwki nie wchłonęły). Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24x36), piec ok 50 min, w 180*. Po upieczeniu przekroić na dwa placki.
2.CIASTO II:
Białka ubić z cukrem nas sztywno, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i kakao.
3.CIASTO III:
Białka ubić z cukrem, dodać bułkę tartą, proszek do pieczenia i kokos.
4.CIASTO II i CIASTO III wykładać do formy naprzemiennie tworząc kratkę. Piec ok 30 min, w 180*.
5.MASA BUDYNIOWA:
Połowę mleka zagotować, w pozostałym rozrobić obie mąki i cukier, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodając cukru pudru do smaku.
6.MASA ŚLIWKOWA:
Śliwki pozbawić pestek, zagotować, dodać galaretki i odstawić do stężenia.
7.POLEWA:
Wszystkie składniki polewy wymieszać i rozpuścić na małym ogniu, ewentualnie dodając wody jeśli polewa będzie zbyt gęsta. NIE GOTOWAĆ !!!
8.PRZEŁOŻENIE:
Polowa ciasta I - masa budyniowa- masa śliwkowa - ciasto czekoladowo-kokosowe - masa śliwkowa - masa budyniowa - druga połowa ciasta I - polewa
Komentarze