Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo słodkie mimo ze z niedużą ilością cukru. Z dużą ilościa chałwy...miłośnikom tego rodzaju słodkości na pewno przypadnie do gustu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
cukier waniliowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka mąki pszennej,
3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy).
5 łyżek kakao
Krem:
2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),
3 szkl. mleka,
250g margaryny lub masła,
300g chałwy waniliowej,
Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta
1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto słodka chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń, kakao. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.
2.2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce przestudzonego budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce..
Komentarze