Ciasto Słodka Chałwa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo słodkie mimo ze z niedużą ilością cukru. Z dużą ilościa chałwy...miłośnikom tego rodzaju słodkości na pewno przypadnie do gustu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek,
    szkl. drobnego cukru do wypieków,
    cukier waniliowy,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka mąki pszennej,
    3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy).

    5 łyżek kakao


    Krem:
    2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),

    3 szkl. mleka,
    250g margaryny lub masła,
    300g chałwy waniliowej,



    Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta
    1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto słodka chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń, kakao. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.
  • 2. 2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce przestudzonego budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce.
    Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować