słodka brzoskwinka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Doskonałe dla osób lubiących lekkie ciasta owocowe

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Krem:
    1/2 litra śmietany kremówki
    3 serki brzoskwiniowe po 150 g
    2 galaretki brzoskwiniowe
    3 łyżki cukru pudru
    puszka brzoskwiń

Słodka brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brzoskwinie na  biszkopcie 1. Upiec biszkopt:
    Mąki wymieszać z proszkiem. Białka ubić na sztywno mikserem dodać cukier potem żółtka, olej i kakao. Do ubitej masy dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 25 minut w temperaturze 150 stopni.
    Wystudzone ciasto nasączamy lekko wodą z brzoskwiń i układamy pokrojone brzoskwinie.
  • 2. Krem:
    Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i serki. Na koniec wlewamy zimne galaretki. Całość dobrze miksujemy i wylewamy na ciasto.Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po stęgnięciu górę zdobimy brzoskwiniami i kakaem

Porady

Jeśli chcemy aby ciasto miało bardziej wyrafinowany smak na górę ciasta możemy ubić 1/2 litra śmietany kremówki z 2 śmietanfixami i 2 łyżkami cukru pudru a całość posypać startą czekoladą Blachę zawsze wykładam folią spożywczą aby ciasto dłużej zachowało świeżość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy