Śliwkowy smakołyk

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Na działce mamy dwie śliwy węgierki. Wpadłam na pomysł, by wykorzystać owoce do upieczenia ciasta. Rodzina i znajomi byli zachwyceni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemn.
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 1/2 szkl. cukru

    Masa I:
    ● ok. 3 kg śliwek węgierek
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 2 galaretki wiśniowe

    Masa II:
    ● 500 ml śmietany kremówki
    ● galaretka wiśniowa

    Oraz: woda z sokiem z cytryny i cukrem do nasączenia
    ● starta czekolada
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, a następnie
    żółtka . Stopniowo wsypujemy
    obie mąki wymieszane z proszkiem.
    Ciasto wylewamy na blachę
    i pieczemy ok. 30 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy
  • 2. Masa I: śliwki myjemy, usuwamy
    pestki, rozgotowujemy
    z cukrem. Wsypujemy galaretki.
    Mieszamy i studzimy.
  • 3. Masa II: galaretkę rozpuszczamy
    w szklance gorącej wody,
    studzimy. Śmietanę ubijamy,
    dodajemy tężejącą galaretkę,
    delikatnie mieszamy.
  • Śliwkowy smakołyk 4. Biszkopt nasączamy, wykładamy
    tężejącą masę I. Gdy zastygnie,
    przykrywamy tężejącą
    masą II. Wierzch posypujemy
    czekoladą.

Porady

● Ciasto można zrobić szybciej, używając gotowych powideł śliwkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować