Śliwkowy sernik z makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Sernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami z warstwą masy makowej delicja dla podniebienia i odskocznia od tradycyjnych serników.Mój mąż uwielbia serniki i dla niego je piekę .

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    2 białka
    100 g margaryny
    1/3 szklanki cukru kryształ
    1 szklanka mąki pszennej.



    Warstwa makowa:

    900 g gotowej masy makowej z bakaliami
    10 suszonych śliwek



    Masa serowa:

    100 g cukru pudru
    570 g twarogu sernikowego z wiaderka
    120 ml śmietanki 36 %
    3 jajka
    60 g powideł śliwkowych
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 śliwek suszonych do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowy sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliwkowy sernik z makiem  1. Sposób wykonania:


    Składniki na ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku około 20 minut.
    Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy nim tortownice o średnicy 26 cm.
    Nakłuwamy ciasto widelcem.
    Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i podpiekamy 20 minut.
    Wyjmujemy i studzimy.
  • Śliwkowy sernik z makiem  2. Następnie masę makową wykładamy na podpieczone ciasto.

    Śliwki kroimy w paski i układamy na wierzchu masy .
  • Śliwkowy sernik z makiem  3. Przygotowujemy masę sernikową :

    Miksujemy ser.
    Dodajemy śmietankę 36 % i mieszamy chwilę .
    Wsypujemy cukier puder, dodajemy powidła,a następnie wbijamy po jednym jajku.
    Miksujemy aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i
    krótko ale dokładnie miksujemy.
    Masę serową przelewamy do formy.
  • Śliwkowy sernik z makiem  4. Delikatnie wyrównujemy jej powierzchnie. Przykrywamy całość folią aluminiową tak by nie stykała się z masą.
  • Śliwkowy sernik z makiem  5. Do nagrzanego piekarnika, na jego spód, wstawiamy garnek emaliowany z gorącą wodą . Następnie ustawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy 80 minut.

    Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy sernik na jeszcze 60 minut.

    Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie i nabierze temp. pokojowej.
    Dekorujemy śliwkami suszonymi przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować