Śliwka „upita rumem”, ciasto miodowe oraz czekoladowa masa- jak dla mnie można się uzależnić od tego ciasta:).Pyszne. To ciasto to mój tegoroczny świąteczny eksperyment.
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Ciasto miodowe:
• 0,5 kg mąki,
• ¾ szklanki cukru pudru,
• 2 jajka,
• 25 dag margaryny,
• 1 łyżeczka sody,
• 2 łyżki miody,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śliwkowa:
• 1,5 kostki masła,
• 200 g śliwek kalifornijskich,
• Alkohol do namoczenia śliwek- u mnie rum,
• ¾ litra mleka,
• 2 budynie waniliowe,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• Około 2-3 łyżki cukru, według uznania,
• 2 żółtka,
• 1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
• Polewa kupna lub własnej roboty,
• Mielone orzechy do dekoracji
Śliwkowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy .
2.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i osobno pieczemy (około 15 min każdy blat w 180°C).
3.Po upieczeniu placki studzimy.
4.MASA:
Śliwki namaczamy na około 12 godzin w alkoholu.
5.Po tym czasie odcedzamy je i kroimy na mniejsze części.
6.Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń studzimy.
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości gotującej wody. Studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Do gotowej masy dokładamy kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie dokładamy pokrojone śliwki. Całość mieszamy. Gotową masą przekładamy miodowe placki.
Komentarze